Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Jeśli potrzebujesz kiszonkek z warzyw, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.

Kiszone warzywa są tak głęboko związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański rarytas, nieczęsto spotykany w pozostałych regionach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

Dlaczego kiszone przetwory z warzyw są popularne?

Badacze historii potwierdzili, że metoda konserwowania pokarmów poprzez ich przechowywanie w solance, w soli albo w roztworze octu, stosowana jest przez ludzkość od przeszło czterech tysiące lat. Technika ta przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH roztworu, w którym jest ono zanurzone, utrudnia namnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków temu był to świetny sposób, aby zwiększyć czas zdatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilkadziesiąt tygodni. Stąd też wynikł zwyczaj produkowania m.in. kiszonek z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszone przetwory od początku swojej obecności znane są z własności prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Wyróżniają się one m.in. sporą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały na pokładzie kwaszonki, rzadziej chorowali na szkorbut. Co interesujące, w języku polskim kwaszone przetwory z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z koniczyny czerwonej i kapusty.

Smak kiszonych przetworów warzywnych bywa inny w poszczególnych regionach świata

Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany w zasadzie na wszystkich kontynentach, nawet w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest nadmiernie popularna. Jednakże pickle są tam chyba wyjątkowo lubianym uzupełnieniem hamburgerów, hot-dogów i sandwiczy. Nad Wisłą prócz ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przyrządzania surówek oraz zup. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. pomidory, brokuły, a także owoce (przykładowo jabłka).

Ocet i Solanka modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dając im chrupkość i kwaśność. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się fundamentem lub istotnym dodatkiem do setek potraw narodowych. Należy pamiętać, iż smak kiszonych przetworów różnić się w oddalonych od siebie rejonach świata, bowiem jest on zależny od dodatków do zalewy, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Wskutek tego ogórek wyprodukowany według typowego polskiego przepisu, nie będzie smakował identycznie jak ten zakiszony np. w Izraelu.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]