Robienie zakupów Zdrowie

Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Tu znajdziesz sól himalajską.

Substancją potrzebną do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu warto ich używać w kuchni?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która doskonale podbija smak jedzenia. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nie więcej niż 6 g dziennie) są potrzebne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków i minerałów, między innymi żelazo, selen czy cynk, a przy tym nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, wapnia czy cynku, innymi słowy składników koniecznych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie traci swoich własności i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]