Robienie zakupów Tematyka żywnościowa Zdrowie

Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Chcesz kupić sok z kiszonych warzyw? Wejdź na https://tinyurl.com/yzlpyeb8.

Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kwaszonych warzyw. Od kilku lat jednak często mówi się również o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w alejkach z żywnością ekologiczną.

Sok z kapusty kiszonej – właściwości i zawartość

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest niezwykle zdrowy, aczkolwiek nie każdemu smakuje. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także przeróżne minerały, jak magnez, żelazo i sód. Wiele osób miewa problem z przystosowaniem się do kwaśnego smaku tego soku, jednak warto pić go regularnie, dlatego że jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, co zwiększa odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty poleca się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet z tak zdrowym produktem nie powinno się przesadzać – wystarczy spożywać maksymalnie jeden kubeczek soku dziennie.

Sok z kiszonego buraka ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne

Innym lubianym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni i który pijemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Posiada on masę witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: pozytywnie wpływa na przemianę materii, podnosi koncentrację, a przy tym redukuje poziom cholesterolu we krwi. Mimo że buraki wyróżniają się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji przez osoby borykające się z schorzeniami nerek bądź reumatyzmem, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeżeli nie masz możliwości, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz kupić je w swoim markecie albo zamówić online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że takie soki trzeba składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]