Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?

Potrzebujesz kiszonej kapusty? Koniecznie odwiedź tę stronę.

Niepowtarzalny smak białej kwaszonej kapusty jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona elementem licznych dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Kapusta kiszoną – źródło koniecznych minerałów czy witamin

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bo te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych powstałych za sprawą poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne składowanie strawy. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez parę miesięcy. Kiedyś konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin czy minerałów, których pozyskanie w zimowe miesiące było znacznie bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A warto zaznaczyć, iż w kapuście kwaszonej jest wiele substancji, które są ważne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, witaminy A, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B12, B6, B3). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło między innymi fosforu, wapnia i kwasów tłuszczowych omega-3. Równocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, zatem poleca się jego spożycie osobom na diecie.

Kwaszona kapusta – w zupach oraz w daniach głównych

Kwaszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Niegotowaną najczęściej je się ją w formie surówki z posiekaną cebulką lub tartą marchewką, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To też artykuł, który rewelacyjnie harmonizuje z pieczarkami i mięsem, skutkiem tego robi się z niej nadzienie do krokietów, pierogów i łazanek. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby najlepsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, bigosu bądź kapuśniaka.

Właściwie każdy szef kuchni ma swój przepis na kapustę kiszoną, jednak w dzisiejszych czasach nieczęsto kisi się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na zimę. Kwaszoną kapustę w małych oraz dużych woreczkach bez trudu nabyć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]