Robienie zakupów Tematyka żywnościowa

Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Kup zakwas na barszcz czerwony.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii czy też ważnych rodzinnych zabaw. W domostwach, w których tradycja jedzenia dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko w formie zupy, ale także jako dodatek do wielu potraw.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale również wyśmienita przekąska

Zdaje się, że barszcz czerwony to banalna do ugotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Jednak właśnie jego kwaśny, a zarazem nieco słodkawy aromat powoduje, iż idealnie łączy się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni zalewają nim uszka z mięsem, kapustą czy też grzybami, pozostali preferują w nim plastry kiełbasy, ziemniaki oraz jajko. Barszcz czerwony to znakomite posiłek obiadowe, ale także smakowita przekąska albo ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem lub chrupiącego pasztecika z pieczarkami.

Trzeba zaakcentować, iż barszcz czerwony, o ile nie został zabielony śmietaną, jest zupą nietuczącą. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także mnóstwo żelaza, toteż zaleca się go osobom chorującym na anemię. Tymczasem ze względu na fakt, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem często zjada się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – kup albo przygotuj samodzielnie

Nie istnieje kanoniczna receptura na barszcz z buraków – każdy szef kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i na różny sposób przyprawia tę zupę. Jedni dodają do niego łyżeczkę cukru, żeby zaakcentować naturalny słodkawy aromat buraka, drudzy uwielbiają pikantny barszcz, należycie pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo ma więcej istotnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przygotowywać samodzielnie, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa mniej więcej siedem dni. Jeżeli jednak nagle dopadnie cię ochota na to danie, w żadnym wypadku nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź online.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]