Wszystko o food pairing.
Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do konkretnych kombinacji smaków, nie oznacza to, iż zestawianie ze sobą dań, które pozornie kompletnie się wykluczają, nie może dać interesujących i, co najistotniejsze, apetycznych rezultatów. Odkrywamy to na każdym kroku. Silne oddziaływanie na nasz smak miało z pewnością pojawienie się w sprzedaży nieobecnych przedtem w naszym kraju artykułów spożywczych oraz otworzenie się na obce tradycje kulinarne. Dzięki temu choćby kombinacja mięsa z egzotycznych sosami owocowymi rzadko już dziwi. Osoby, które zasmakowały w takich niecodziennych fuzjach aromatów w wielu przypadkach inicjują swoje próby i samodzielnie szukają coraz to bardziej nietuzinkowych połączeń. Aby te jednak dały oczekiwane skutki, wypada wcześniej wyposażyć się w kulinarną wiedzę.
Food pairing – mieszanie smaków w nietuzinkową, lecz harmonijną całość
Jeśli pragniemy, żeby nasze kulinarne eksploracje rzeczywiście stały się przyczyną ekscytacji i umożliwiały odnalezienie nowych smakowych doznań, wystarczy postępować zgodnie z normami przyjętymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, rzecz jasna, są jedynie wytycznymi, o których powinno się pamiętać, aby aromaty łączyły się w harmonijną, choć nietuzinkową całość. Najlepiej uczynimy, jeśli zainteresujemy się food pairingiem. Tak nazywa się się umiejętność zestawiania ze sobą smaków, które w powszechnym przeświadczeniu uchodzą za kategorycznie ze sobą niewspółgrające. Wszystkie wytyczne food pairingu są jednakże gruntownie przemyślane i poparte głęboką wiedzą z obszaru biochemii, dotyczącą głównie obecności poszczególnych składników w wykorzystywanych produktach. Food pairing nie traktuje wyłącznie o posiłkach, ale także o napojach (w tym alkoholowych).
Food pairing. Czy można się to opanować?
Food pairing wymaga sporej wyobraźni i instynktu, aczkolwiek to nie one będą kluczowe. Znacznie bardziej jest istotna znajomość zawartości konkretnych substancji w komponentach potraw, jak również tego, jak łączą się one z innymi związkami. Z tej przyczyny rozsądnym posunięciem będzie udział w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez wykwalifikowanego szefa kuchni – tym bardziej, że podzielenie się podstawową wiedzą trwa mniej więcej kilkanaście godzin.
Nasza lokalizacja:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]